Vandaag voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
We bezorgen ook in de weekenden!
Je bestelling direct ophalen in de winkel? Dat kan!

Moeite met snel in slaap vallen? 10 tips om sneller in slaap te komen!

Niets is zo frustrerend als een avond vroeg je bed in duiken om vervolgens de halve nacht naar het plafond te liggen staren. Plots is het onmogelijk om snel in slaap te vallen en kom je maar niet in dromenland terecht. Wij delen je frustratie en hebben om die reden de 10 gouden tips om vannacht nog snel in slaap te vallen voor jou op een rijtje gezet!

snel in slaap vallen
Inhoudsopgave

1. ‘S nachts wakker geworden? doe wat anders

Na een tijdje is het klaar met het heen en weer rollen op bed en moet je er simpelweg gewoon even uit. Je gaat niet in slaap vallen als je maar blijft draaien. Daarom is tip 1 om sneller in slaap te komen, juist het verlaten van je bed. Doe even iets anders, maar niets dat te maken heeft met elektronica! Pak bijvoorbeeld een boek en lees een aantal hoofdstukken.

2. 4-7-8 techniek

Dit is een ademhalingstechniek die voor vele mensen, ook voor ons, goed werkt wanneer je niet in slaap komt. Door dit te doen zal je hartslag en ademhaling dalen en val je gemakkelijker in slaap. Deze techniek gaat alsvolgt:

  1. Adem gedurende 4 seconden heel rustig in door je neus
  2. Houd je adem 7 seconden vast (jij kan dit!)
  3. Adem heel rustig uit door je mond voor 8 seconden
  4. Herhaal dit process tot je in slaap valt

3. Ontspan voor bedtijd

Het sneller in slaap komen begint al voordat jij je bed in stapt. Gedurende de dag maak je veel mee en dat kan je soms, letterlijk, meenemen naar bed. Probeer daarom een uur, anderhalf, voordat je gaat slapen te relaxen en je hoofd van alle stressfactoren af te zetten. Vind je dit moeilijk? Begin dan aan een journal. Het klinkt heel erg cliché, maar het is een tip die al lang meegaat voor een goede reden.

Een andere fijne manier van ontspannen is een bodyscan. Deze zet je aan op YouTube of doe je bij jezelf. Hierin ga je stukje voor stukje een deel van je lichaam aanspannen en uiteindelijk zijn al je spieren aangespannen. Daarna laat je los. Wanneer je dit doet, voel je meteen dat je een stuk relaxter wordt. Dit doe je totdat jij voelt dat de stress uit je lijf is.

4. Vermijd deze voedingstoffen voor bed!

Iedereen weet dat in de avond koffie drinken niet een verstandig besluit is. Maar wist je ook dat wanneer jij koffie drinkt 8 uur voordat je slaapt dit jouw slaapritme verstoort? Het is niet leuk om te horen, maar wel iets om rekening mee te houden.

Daarnaast is het niet verstandig om hele grote maaltijden te eten of alcohol te drinken voordat je naar bed gaat. Je lichaam is dan nog hard aan het werk om alles in jouw lichaam te verteren, waardoor jij moeilijk in slaap komt. Wil je sneller in slaap komen? Zorg dat je daarvoor dan niet één van deze drie dingen eet of drinkt.

5. Slaapritme aanhouden

Dit is een punt dat niet elke dag haalbaar zal zijn, maar voor de meeste dagen wel belangrijk is om op te volgen. Ook al val je niet in slaap wanneer je naar bed gaat, probeer toch je ritme aan te houden van het naar bed gaan. Na een tijdje zal je lichaam de link leggen dat wanneer jij in bed stapt, het dan tijd is om te gaan slapen.

6. Vermijd de klok!

Dit is een hele logische tip: kijk NIET op de klok! Hoeveel avonden ik niet op heb gelegen en toch even op de klok keek, en dan BOEM! Stress omdat ik zie dat over een paar uur de wekker gaat. Ik kan je persoonlijk garanderen dat je daarna helemaal niet wegvalt. Het is mij vannacht namelijk nog gebeurd.

7. Essential oils

Loop morgen even naar de drogisterij en haal een klein potje lavendel (kamille, mandarijn of pepermunt mag ook) en doe dat in de avond op je kussen. 3 druppeltjes op je kussen is al genoeg. Dit zijn oliën die van nature een relaxend effect op de mens hebben. Wanneer jij niet in slaap kan vallen is dit zeker het proberen waard!

8. Geen blauw licht

Blauw licht, afkomstig van apparatuur zoals je telefoon en televisie, verstoren onze biologische klok. Dat wil zeggen dat wanneer jij lekker in bed op TikTok scrollt voordat je gaat slapen, er een grote kans is dat jij niet meer in slaap kunt komen. Waarom? Omdat je hoofd het idee krijgt dat je wakker moet worden. Wil jij ‘s avonds toch scrollen op social media? Zet dan je scherm op nachtverlichting zodat je geel in plaats van blauw licht ziet.

9. Kalmerende geluiden

Er zijn een aantal geluiden waarvan wij heel erg kalm kunnen worden. Alleen niet iedereen ervaart hetzelfde geluid als fijn. Daarom is hieronder een lijstje aan geluiden die jij kunt uitproberen om beter in slaap te kunnen komen:

  • ASMR
  • White noise
  • Regen- / onweer- / natuurgeluiden
  • Knisperend houtvuurtje

Dit zijn een aantal geluiden die mensen prettig ervaren om in slaap te vallen.

10. De juiste slaapomgeving

Het is van belang dat de slaapomgeving waarin jij slaapt een plekje is dat jou tot rust doet komen. Daarom is het erg belangrijk dat jij zorgt dat alles hieraan jou een goed gevoel geeft. Wij hebben een heel artikel over het creëren van jouw perfecte slaapomgeving zodat jij je niet hoeft af te vragen waar en hoe je moet beginnen!

Dit zijn dé 10 tips die jij nodig hebt om vanavond nog sneller in slaap te komen. Moeite met in slaap vallen is altijd een frustratie, daarom hebben wij de 10 beste tips voor het snel in slaap vallen voor jou op een rijtje gezet. Daarnaast is het altijd belangrijk om te zorgen dat je in een fijn bed slaapt. Mocht je nog op zoek zijn naar de beste dekbedden, kun je ons altijd benaderen of even rondkijken in de webshop! Slaaplekker!

Inhoudsopgave
Artikel delen

Onze klanten geven ons:

4,2 / 5
4.2/5