Vandaag voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
We bezorgen ook in de weekenden!
Je bestelling direct ophalen in de winkel? Dat kan!
Is op je buik slapen slecht voor je

Is op je buik slapen slecht voor je?

Je hoort vaak mensen zeggen dat je niet op je buik moet slapen, omdat dit niet goed voor je is. Het korte antwoord is dan ook; ja, het is niet goed voor je om op je buik te slapen. Buikslapen kan wel helpen met slaapapneus en ‘s nachts knorren, maar zal veel druk zetten op je rug en nek. Vooral als je zwanger bent zul je goed op moeten passen met op je buik slapen.

Waarom is op je buik slapen niet goed?

Mensen slapen gemiddeld maar 10% van de tijd op hun buik, en hier is een goede reden voor. Buikslapen kan ervoor zorgen dat je nek, rug of schouderpijn kan krijgen door de druk die je op je lichaam zet.

Als je altijd op je buik slaapt is het fijn om te weten hoe deze slaappositie pijn en andere kwaaltjes kan veroorzaken.

Rugpijn door op je buik slapen

Wanneer je op je buik slaapt zet je veel druk op je rug en ruggengraat. Dit komt omdat het meeste gewicht zich juist in het midden van je lichaam bevindt. Hierdoor zal je ruggengraat niet in een neutrale houding blijven wanneer je op je buik slaapt.

Te veel druk op je ruggengraat zal snel door je gehele lichaam verspreiden. Wanneer de zenuwen in je ruggengraat te erg gekneld worden. Ken je dat gevoel dat je heerlijk zit of ligt en ineens je hele arm begint te tintelen? Dit komt ook door geknelde zenuwen!

Nekpijn door op je buik slapen

Tenzij je een manier hebt gevonden om door je kussen heen te ademen zul je toch echt je nek moeten draaien om comfortabel op je buik te liggen. Wanneer je je nek draait, breng je je hele lichaam in een niet neutrale positie. Op lange termijn kan dit voor veel nekproblemen zorgen. Door te lang je nek in een niet neutrale positie te houden kun je ook irritaties krijgen of zelfs een hernia, daarom is het belangrijk om dit probleem echt voor te zijn.

Rimpels door buik slapen

Wanneer je gezicht op je kussen ligt rek je je hele gezicht uit. Soms zie je wanneer je wakker wordt een gekke lijn over je gezicht lopen waar je vel dubbel gevouwen heeft gezeten. Langdurig je gezicht rekken en wrijven tegen je kussen kan dus zeker voor rimpels zorgen.

Op je buik slapen tijdens zwangerschap

Tijdens het eerste trimester van je zwangerschap zal je niet veel verschil voelen bij het buikslapen, het zal nog best comfortabel aanvoelen om op je buik te slapen. Na een paar maanden zal dit toch echt veranderen. Hoe meer je buik groeit, hoe ongemakkelijker het buikslapen wordt. Niet alleen voor jou, maar ook voor de foetus.

Op je buik slapen tijdens zwangerschap kan leiden tot slaaptekort, omdat je hierdoor vaak ‘s nachts wakker kan worden. Goede kwaliteit slaap is echt essentieel tijdens de zwangerschap voor de gezondheid voor zowel de moeder als de foetus.

Buikslapen afleren

Wil je graag beter slapen en rugklachten verminderen? Dan is het tijd om het slapen op je buik af te leren. Hoewel voor sommigen het slapen op je buik comfortabel kan lijken, kan deze slaaphouding leiden tot veel problemen. Gelukkig zijn er meerdere manieren om deze gewoonte te doorbreken en gezondere slaapgewoonten te ontwikkelen.

  • Ten eerste is bewustwording van het probleem al een belangrijke stap. Let overdag op je slaaphouding en probeer zo min mogelijk op je buik te liggen, zelfs als je in slaap valt. Met doorzettingsvermogen kun je langzaam je slaaphouding veranderen door jezelf te trainen.
  • Een andere manier is door het gebruik van kussens. Plaats een kussen onder je knieën als je op je rug slaapt. Door een kussen onder je knieën te plaatsen verminder je de druk op je onderrug en is het lastiger om op je buik te draaien. Als het echt niet werkt kan je zelfs een kussenfort om jezelf heen bouwen, zodat je echt niet kan omrollen.
  • Het kan ook zijn dat je bed niet geschikt is voor jou. Investeer in een matras en kussen dat geschikt is voor rug- of zijslapers, wat het minder comfortabel maakt om op je buik te liggen.

In welke houding kun je het beste slapen?

De beste slaaphouding is een slaaphouding waar je een gezonde uitlijning van de wervelkolom hebt, van je heupen tot aan je hoofd. Hoe dat er voor iemand eruitziet, hangt echt af van het persoon.

Eigenlijk is elke slaaphouding beter dan op je buik slapen. Er zijn vele voordelen aan zijslapen, zoals vermindering van maagzuur, en geknor. Ook rugslapers hebben vele voordelen zoals je rug ondersteunen en je huid soepel houden.

Wat is de beste slaaphouding voor zwangere vrouwen?

Voor zwangere vrouwen wordt het aangeraden om op je linkerzij te slapen. Deze positie houdt druk op je lever en je aderen. Je baby en organen zullen zo meer bloedtoevoer krijgen. Gebruik een kussen om jezelf te ondersteunen om het nog comfortabeler te maken.

Tips voor als je op je buik wilt blijven slapen

Wanneer op je buik slapen echt je favoriete slaappositie is, is het begrijpelijk dat het echt heel lastig is om hiermee te stoppen. Vooral in het begin zal je merken dat je in je slaap gewoon weer op je buik rolt. Wanneer je er toch voor kiest om op je buik te blijven slapen zijn er toch wel een paar dingen die je nog kan doen om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Gebruik dunne kussens

Als je op je buik slaapt, probeer dan met een heel dun kussen onder je hoofd te slapen, of helemaal geen kussen. Hoe dikker het kussen, hoe meer spanning je nek moet opvangen. Dit omdat het kussen je hoofd dwingt naar boven te kantelen. Als je met een dunne kussen, of zelfs zonder kussen slaapt, is de kans groter dat je hoofd en nek in één lijn blijven.

Investeer in een steviger matras

Het beste matras voor buikslapers is een matras die aan de stevigere kant ligt om verlichting te bieden voor de belangrijkste drukpunten. Meestal is dat een matras met een gemiddelde tot stevige hardheid, afhankelijk van je lichaamsgewicht en persoonlijke voorkeur. Lichtere mensen geven misschien de voorkeur aan een matras aan de zachtere kant van dat bereik, terwijl zwaardere mensen doorgaans beter slapen op een steviger matras.

Doe ochtend rekoefeningen

Het kan nuttig zijn om je rug opnieuw uit te lijnen met enkele rustige ochtend rekoefeningen. De beweging verlicht niet alleen de spanning, maar kan je ook helpen wakker te worden en je energie te geven.

Inhoudsopgave

Onze klanten geven ons:

4,2 / 5
4.2/5
Eet je mee?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.