Vandaag voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
We bezorgen ook in de weekenden!
Je bestelling direct ophalen in de winkel? Dat kan!
spierkramp tijdens slaap

4 tips tegen spierkrampen tijdens je slaap

Iedereen heeft er weleens last van gehad. Spierkrampen tijdens je slaap. Super vervelend en het verstoort ook nog eens je nachtrust. Gelukkig zijn er maatregelen die je kan treffen om spierkrampen tegen te gaan. Daarom hebben we bij Dekbedgekte een paar handige tips voor je opgesteld om nooit meer last te hebben van spierkrampen terwijl je slaapt.

Wat zijn spierkrampen tijdens je slaap

Het overkomt je midden in de nacht, waarbij je ineens uit het niets spierkramp ervaart in je benen, meestal in de kuit of voet. De spier spant zich plotseling aan, wat leidt tot een scherpe, stekende pijn. Vaak kun je ook nog een harde verdikking in de spieren voelen. Deze pijnlijke spierkramp kan enkele minuten aanhouden, wat genoeg is om je heel wat ongemak te geven. Bovendien kan de kramp weer optreden zodra je je been weer neerlegt, waardoor je nachtelijke rust verstoord wordt en je niet echt uitgerust wakker wordt. Het is belangrijk op te merken dat nachtelijke spierkramp niet hetzelfde is als het rusteloze benen syndroom.

Voorkomen is beter dan genezen

Voorkomen van spierkramp tijdens je slaap is vele malen fijner dan ermee omgaan wanneer de kramp er al is. Op het moment dat het gebeurt moet je gelijk uit bed springen en je been strekken om zo de kramp te verminderen. Wrijven over de krampende spier helpt ook. Maar op dit moment ben je al klaar wakker, heb je last van veel pijn en is je goede nachtrust compleet verpest! Gelukkig zijn er een paar dingen die je zelf kan doen om de kans op spierkramp te verminderen.

Tip 1: Drink water

Als je niet genoeg vocht in je lichaam hebt, neemt de kans op spierkrampen toe. Het is dus echt belangrijk dat je goed gehydrateerd blijft en voldoende water drinkt. Probeer zo’n 2 liter water per dag te drinken. Daarnaast is het misschien verstandig om alcohol even te laten staan. Alcohol werkt namelijk uitdrogend. Het drinken van alcohol kan ‘s nachts voor pijnlijke spierkrampen zorgen en je op een onaangename manier uit je slaap halen. Alcohol is over het algemeen slecht voor de kwaliteit van de nachtrust dus probeer het niet te drinken net voordat je naar bed gaat.

Tip 2: Laat hoge hakken staan

Hoge hakken hebben effect op spierkramp gedurende de nacht. Dit komt doordat de houding van de voeten in hakken niet natuurlijk is. Deze nachtelijke spierkrampen ontstaan vaak doordat je overdag de verkeerde houding aanneemt, of het nu staand of zittend is. Dus als je veel last hebt van spierkrampen tijdens je slaap laat dan je hoge hakken eventjes staan. Werk je op een kantoor? Probeer dan ook af en toe een korte wandeling te maken. Zo geef je je spieren de kans om zich te ontspannen.

Tip 3: Neem magnesium tabletten

Magnesium is een belangrijk mineraal dat betrokken is bij veel lichaamsprocessen. Als je een tekort hebt aan magnesium, dan is de kans op lichamelijke klachten groot, waaronder ook spierkramp. We halen magnesium voornamelijk uit onze voeding, maar soms heeft ons lichaam hier niet genoeg aan. Het is dan handig om een magnesiumtablet in te nemen. Deze kan je gewoon bij je lokale drogist halen, zoals de Kruidvat. Wil je het liever uit je voeding halen, voeg dan yoghurt, bananen en groene groenten toe aan je dieet. Deze producten zitten namelijk vol met magnesium.

Tip 4: Zeep in bed

Hier is een ouderwetse tip. Als je een stuk ‘echte’ zeep onder je hoeslaken of matras legt, kun je de kans op nachtelijke spierkrampen verminderen. Spierkrampen worden namelijk veroorzaakt door een verzuring van de spieren. Om dit tegen te gaan, heb je een base nodig. Zeep is zo’n base en helpt daardoor om verzuring van spieren tegen te gaan. Het is een eenvoudige, maar effectieve truc die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Inhoudsopgave

Onze klanten geven ons:

4,2 / 5
4.2/5
Eet je mee?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.