Vandaag voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
We bezorgen ook in de weekenden!
Je bestelling direct ophalen in de winkel? Dat kan!
Is op je buik slapen slecht voor je

Waarom is op je buik slapen slecht? Is op je buik slapen wel echt zó slecht?

Hoe slecht is slapen op je buik? Of is het maar een fabeltje? Er gaan veel vragen rond of het slapen op je buik daadwerkelijk zovslecht voor je is. Wij hebben het voor je uitgezocht!

Is het slecht om op mijn buik te slapen?

We gaan er geen rondjes omheen draaien: Ja, het is niet al te best. Maar, ook moeten wij hierbij zeggen dat het niet alleen maar nadelig is. Over het algemeen wordt op je buik slapen gezien als de meest nadelige positie om in te slapen. Dus is slapen op je buik slecht? Het antwoord is ja. Echter zijn er toch een paar mensen onder ons die wel profeit hebben aan het slapen op hun buik.

De voordelen van op je buik slapen

Ik durf te wedden dat je minder snel hoort dat slapen op je buik voordelen heeft als nadelen. Toch zijn er een paar dingen die slapen op je buik doen verlichten. Hieronder een rijtje met de voordelen van het slapen op je buik:

  • Je snurkt minder als je in deze positie slaapt
  • Het doet symptomen van slaapapneu verlichten
  • Kans dat rugpijn vermindert, vooral bij een hernia

Dit zijn zeker mooie ‘’voordelen’’, maar wegen helaas niet op tegen alle nadelen die je ervaart als je eenmaal slaapt op je buik.

De nadelen van het slapen op je buik

Het slapen op je buik komt niet zonder slechte nadelen. Wanneer jij in deze houding in de droomwereld belandt, liggen onder andere jouw rug- en nekwervel niet meer in een rechte lijn. Tijdens het liggen in deze positie zet jij namelijk heel veel druk in het bovenste gedeelte van jouw lichaam. Hiernaast zijn er nog een aantal nadelen aan het slapen op je buik. We leggen je het verder uit!

Rugpijn door op je buik slapen

Wanneer je op je buik slaapt zet je veel druk op je rug en ruggengraat. Dit komt doordat het gewricht zich juist in het midden van je lichaam bevindt. Hierdoor zal je ruggengraat niet in een neutrale houding blijven wanneer je op je buik slaapt.

Te veel druk op je ruggengraat zal snel door je gehele lichaam verspreiden. Herken jij het gevoel dat je heerlijk ligt en opeens begint je hele arm te tintelen? Dit gevoel wordt veroorzaakt door beknelde zenuwen. Dit is ook wat er gebeurt wanneer jij op je buik slaapt.

Nekpijn door op je buik slapen

Tenzij je een manier hebt gevonden om door je kussen heen te kunnen ademen zul je toch echt je nek moeten draaien om comfortabel op je buik te liggen. Wanneer je je nek draait, breng je je hele lichaam in een niet neutrale positie. Op lange termijn kan dit voor veel nekproblemen zorgen. Door te lang je nek in een niet neutrale positie te houden kun je ook irritaties krijgen of zelfs een hernia, daarom is het belangrijk om dit probleem voor te zijn.

Rimpels door buik slapen

Wanneer je gezicht op je kussen ligt, rek je je hele gezicht uit. Soms zie je wanneer je wakker wordt een gekke lijn over je gezicht lopen waar je vel dubbel gevouwen heeft gezeten. Langdurig gezicht rekken en wrijven tegen je kussen kan dus voor rimpels zorgen. Het is goedkoper om op je buik slapen af te leren dan uiteindelijk plastische chirurgie te moeten laten doen.

Wat moet ik doen als ik op mijn buik wil slapen?

Kan jij je niet voorstellen dat je op je buik slapen ooit afleert? Probeer er dan beter mee om te gaan. Wij willen niet dat je zometeen doodongelukkig door het leven gaat, maar wel een stuk gezonder. Daarom komen we met wat tips om toch jouw slaapkwaliteit te verbeteren. Hieronder volgens de tips die jij nodig hebt om op je buik te slapen!

Gebruik dunne kussens

Als je op je buik slaapt, probeer dan met een heel dun kussen onder je hoofd te slapen, of helemaal geen kussen natuurlijk. Hoe dikker het kussen, hoe meer spanning je nek moet opvangen. Dit omdat het kussen in je hoofd dwingt naar boven te kantelen. Als je met een dun kussen, of zelfs zonder kussen slaapt, is de kans groter dat je hoofd en nek in één lijn blijven. Aan een beter kussen kunnen wij jou helpen!

Investeer in een steviger matras

Het beste matras voor buikslapers is een matras die aan de stevigere kant ligt om verlichting te bieden voor de belangrijkste drukpunten. Meestal is dit een matras met een gemiddelde tot stevige hardheid, afhankelijk van je lichaamsgewicht en persoonlijke voorkeur. Lichtere mensen geven misschien de voorkeur aan een matras aan de zachtere kant van dat bereik, terwijl zwaardere mensen doorgaans beter slapen op een steviger matras.

Rekoefeningen voor op je buik slapen

Het kan van belang zijn om je rug opnieuw uit te lijnen wanneer jij op je buik hebt geslapen. Zo voorkom je rugklachten door op je buik te slapen. In de ochtend doe je enkele rustige rekoefeningen. Dit zal niet alleen inspanning verlichten, maar het kan ook helpen om wakker te worden en je energie te geven.

Hopelijk geeft dit artikel jou duidelijkheid waarom op je buik slapen slecht voor je is en wat je kunt doen om er beter mee om te gaan. Deze tips gaan jou helpen om te zorgen dat buik slapen minder slecht voor je wordt. En wie weet, misschien heb je ze ooit niet meer nodig?

Inhoudsopgave

Onze klanten geven ons:

4,2 / 5
4.2/5
Eet je mee?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.