Vandaag voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
We bezorgen ook in de weekenden!
Je bestelling direct ophalen in de winkel? Dat kan!

Ben jij benieuwd van het effect van temperatuur op je slaap? Wij van Dekbedgekte gaan je alles vertellen over de invloed van temperatuur op je slaapritme!

Katoenen 2 in 1 Kussenslopen Blauw
Inhoudsopgave

Invloed van temperaturen op je slaapritme

Wakker liggen doordat je kamer niet op de juiste temperatuur is, is een verschrikkelijk vervelend gevoel. Maar wist jij dat er nog veel andere dingen bij komen kijken wanneer jij niet in de juiste temperatuur slaapt? Om jou een beeld te geven wat voor effect de temperatuur van een kamer op je heeft hebben wij hieronder een lijstje met de meest voornamelijke effecten van de temperatuur op je slaap:

  1. Effect op slaapfasen: te hoge temperaturen kunnen de slaapkwaliteit verminderen. Dit komt doordat je minder snel in je REM-slaap komt door te veel warmte.
  2. Verstoring van het circadiaanse ritme: In de zomer kan een warme slaapkamer je biologische klok verschuiven, waardoor je later in slaap valt en minder diep slaapt. In de winter kan een te koude omgeving het moeilijk maken om je circadiaanse ritme stabiel te houden.
  3. Hormonale invloed: Koele temperaturen stimuleren de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. Als de omgeving te warm is, daalt de melatonineproductie. Als gevolg kom je moeilijker in slaap.

Goed is het om de temperatuur van je slaapkamer tussen de 16°C en 19°C te houden. Dit helpt je lichaam om natuurlijk af te koelen zonder je wakker te maken.

Warm vs. koude temperatuur: wat is beter voor je slaap?

Voor veel mensen is de temperatuur in hun slaapkamer anders. Iedereen houdt namelijk van een andere temperatuur. Toch is het misschien goed om te weten wat een koude of warme kamer nou voor een effect op je heeft. Lees hieronder de verschillen tussen een warme en koude kamer en het effect op jouw slaap:

Effect van een warme kamer op je slaap

Wanneer jij slaapt in een warme kamer spreken wij over een temperatuur van 21 graden en erboven. Door te gaan slapen in een te warme kamer kan je moeilijker in een diepe slaap komen en je REM-slaap bereiken. Dit leidt tot een minder herstellende slaap. Daarnaast ga je uiteraard meer zweten wanneer je het ‘s nachts warm krijgt en hier kan je ook weer wakker van worden. Het laatste nadeel van in slaap vallen in een warme kamer is de verhoogde hartslag die jij hierdoor krijgt. Als resultaat kan je moeilijker ontspannen doordat je lichaam in zijn geheel ‘’aan’’ staat.

Uiteraard zijn er ook voordelen verbonden aan het slapen in een warme kamer. Je spieren ervaren namelijk een kalmerend effect. Dit is gek gezien je lichaam als het ware aanstaat door de snelle hartslag, maar toch presteert je lichaam het om te relaxen. Ook wanneer je verkouden bent is het fijn om in een te warme kamer te slapen gezien jij het waarschijnlijk koud hebt. Heb jij last van een lage bloeddruk? Ook dan is het fijner om in een warme kamer te slapen.

Effect van een koude kamer op je slaap

Slapen in een te koude kamer heeft als effect dat je onrustig in slaap komt. Dit gebeurt omdat je lichaam moeite heeft met een comfortabele temperatuur aanhouden. Als effect kan het zijn dat je wat vaker wakker wordt. Daarnaast kan dit leiden tot spanning in je spieren. Je lichaam doet natuurlijk zijn best om zichzelf warm te houden.

Er zijn vele voordelen die komen kijken bij het slapen in een koude kamer. Zo heeft dit niet alleen gunstig effect op de verbetering van jouw metabolisme, maar ook bevordert dit de melatonineproductie. Hierdoor zal jouw slaapkwaliteit toenemen en voel jij je uitgerust wanneer je weer wakker wordt. Wanneer jij iemand bent die veel snurkt in zijn slaap is het aanpassen van de temperatuur in de slaapkamer zeker een oplossing. Als laatste helpt het slapen in een koude kamer voor het herstel van het lichaam en gaat het het verouderingsproces tegen.

Wat kan je doen om de temperatuur in je slaapkamer te verbeteren?

Blijf jij een vervelende nachtrust ervaren doordat je de kamer niet op de juiste temperatuur kunt krijgen? Wij hebben dan de 4 verlossende tips voor jou. Zie hieronder wat jij kunt doen om jouw slaap te verbeteren met 4 handige tips:

  1. Controleer de kamertemperatuur: zorg dat de temperatuur van je slaapkamer tussen de 16°C en 19°C ligt. Dit is de ideale slaapkamertemperatuur.
  2. Aanpassingen in beddengoed: denk hierbij aan ademend materiaal. Zo kan jij jezelf verwennen met een nieuw dekbed van Dekbedgekte dat jij kan helpen aan het behalen van een goede en herstellende nachtrust.
  3. Persoonlijke aanpassingen: hierbij kan je denken aan slapen in lagen wanneer de kamer te koud is. Of van tevoren een warme douche nemen zodat je sneller kunt afkoelen wanneer je naar bed gaat. Daarnaast is het belangrijk om voldoende water te drinken voordat je naar bed gaat om overhitting te voorkomen. Drink ook weer niet te veel voordat je ‘s nachts wakker wordt om te plassen.
  4. Hulpmiddelen en technologie: het gebruik van slimme thermostaten kan helpen in het reguleren van de temperatuur in je slaapkamer. Ook kun je gaan kijken naar een koel matras of topper die overtollige warmte kan absorberen. Als laatste werken zonwerende gordijnen ook goed om de warmte buiten te houden.

Goede temperatuur regeling met dekbedden van Dekbedgekte

Wanneer jij toe bent aan een temperatuurregulerend dekbed, ben jij bij Dekbedgekte aan het juiste adres. Wij hebben allerlei soorten dekbedden. Zo ook voor de personen die het snel heet hebben, maar ook voor de koukleumen onder ons. Bij ons kan je terecht voor fijne dekbedovertrekken, maar ook wanneer je zoekt naar passende bedspreien of andere benodigde accessoires. Neem snel een kijkje in ons assortiment en bestel vandaag nog jouw must-haves om weer lekker te kunnen slapen!

Inhoudsopgave
Artikel delen

Onze klanten geven ons:

4,2 / 5
4.2/5