Vandaag voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
We bezorgen ook in de weekenden!
Je bestelling direct ophalen in de winkel? Dat kan!
Dekbed wassen

Dekbed wassen

Je dekbed wassen is iets wat je misschien niet zo vaak doet of zelfs nog nooit gedaan hebt. Wel is een dekbed iets waar je dagelijks onder ligt en veel tijd onder besteedt. Hoewel het beddengoed regelmatig wordt gewassen, wordt het dekbed niet vaak meegenomen. Om ervoor te zorgen dat jouw slaapplek zo fris mogelijk is, is het wassen van je dekbed een goede stap.

Bij Dekbedgekte snappen we dat een dekbed niet zomaar gewassen is en dat dit best een onderneming kan zijn. Bij veel mensen roept het wassen van een dekbed vragen op wat wij goed kunnen begrijpen. Vraag jij je af of jij je dekbed kunt wassen? Hoe je dit precies moet doen en wat je kunt doen als deze niet in de wasmachine past? Lees dan snel verder en kom erachter wat je wel en niet kunt doen om jouw dekbed schoon te houden. Zo heb jij straks de kennis om je dekbed te wassen en te drogen zonder dat deze de kwaliteit verliest.

Waarom zou jij je dekbed moeten wassen?

Mag een dekbed in de wasmachine? Regelmatig een dekbed wassen is erg belangrijk en ook verstandig. Tijdens je slaap verlies je namelijk dode huidcellen die in je matras en dekbed terechtkomen. Om tegen te gaan dat dit zich blijft ophopen is het verstandig om regelmatig je dekbed te luchten. Maar ook het wassen hiervan zorgt ervoor dat deze dode huidcellen weggewassen worden. Wanneer er een vlek op je dekbed zit of deze niet fris meer ruikt, is het wassen van je dekbed een goed idee.

Je kunt een dekbed in de wasmachine stoppen, mits dit natuurlijk past. Dekbedden zijn vaak best groot, vooral wanneer dit van een tweepersoonsbed afkomt. Dit zal dan ook niet altijd passen. Om de bacteriën hieruit te kunnen doden is het van belang dat het dekbed heet genoeg wordt gewassen. Maar op hoeveel graden moet je een dekbed wassen? Aangeraden wordt om deze minimaal 60 graden te wassen. Op die manier kun je alle bacteriën doden en zorg je voor een fris dekbed.

Welke verschillende dekbedden kun je wassen?

Kunnen dekbedden in de was? Jazeker! Je hebt veel verschillende soorten dekbedden die je niet allemaal op dezelfde manier kunt wassen. Het verschilt dan ook per materiaal van je dekbed hoe je deze het beste wast. Er zijn namelijk bepaalde materialen die je niet in een wasmachine mag wassen. Bij het wassen van een dekbed is het handig om hierbij tennisballen in de wasmachine te stoppen. Dit zorgt ervoor dat het materiaal van het dekbed niet gaat klonteren. Bij Dekbedgekte hebben wij bijvoorbeeld ook verschillende soorten exemplaren die niet in de wasmachine mogen. De volgende soorten mogen wel of niet in de wasmachine:

Een donzen dekbed

Een donzen dekbed kun je gemakkelijk in je wasmachine wassen. Hierbij is het verstandig om gebruik te maken van een fijnwasprogramma of een wolwasprogramma op 40 tot 60 graden. Het wasmiddel dat je hieraan toevoegt moet dan ook voor fijn of donzen geschikt zijn, gebruik hier maar een kwart van de originele hoeveelheid van.

Een synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed kun je ook in de wasmachine stoppen. Let hierbij wel op het waslabel dat zich op je dekbed bevindt. Belangrijk is dat je altijd opvolgt wat hierop staat om vernieling van je dekbed te voorkomen. Je synthetische dekbed kan niet heel goed tegen wassen, hierdoor is het belangrijk dat je deze vaak genoeg lucht. Was je dekbed alleen wanneer dit noodzakelijk is. Ook kun je jouw synthetische dekbed in de droger stoppen.

Een wollen dekbed

Het wassen van een wollen dekbed is wat lastiger. Dit mag je alleen doen wanneer dit op het label staat aangegeven. Vaak mag de temperatuur maximaal 40 graden zijn. Was je dit warmer, dan zal het krimpen. Zit er geen waslabel op het dekbed, was deze dan niet zelf. Wanneer er een vlek op zit kun je met behulp van groene zeep deze plek op het dekbed schoonmaken. Hiervoor hoef je niet het gehele dekbed te wassen.

Een zijden dekbed

Kan je een dekbed wassen van zijden? Dit wordt sterk afgeraden. Om ervoor te zorgen dat jouw zijden dekbed de kwaliteit en de glans van zijde behoudt, is het belangrijk dat je hier niet zelf aan gaat zitten. Een stomerij heeft speciale middelen om jouw dekbed goed te kunnen wassen zonder dat de kwaliteit hiervan minder wordt.

Hoe kun je het beste je dekbed wassen?

Doordat je dekbed in een overtrek zit is het niet nodig om deze vaak te wassen. Dit ligt er natuurlijk maar net aan wat je zelf wilt en hoe fris je het vindt. Ook bij bijvoorbeeld allergieën kan het verstandig zijn je dekbed regelmatig te wassen. Vraag je je af of een dekbed in de wasmachine mag? Lees dan eerst het waslabel voordat je stappen gaat ondernemen. Houd je altijd aan deze wasinstructies voor je jouw dekbed in de wasmachine stopt. Bij Dekbedgekte zorgen wij er altijd voor dat er een duidelijk waslabel aanwezig is.

Weet je niet zeker hoe je je dekbed moet wassen of is je dekbed te groot voor een wasmachine, dan kun je ervoor kiezen deze naar de stomerij te brengen. Een andere oplossing voor een te groot dekbed is om deze met de hand te wassen in een badkuip of iets anders. Dit kun je doen door de badkuip te vullen met heet water en hier vloeibaar wasmiddel bij te doen. Vervolgens kun je door op je blote voeten heen en weer lopen op je dekbed deze ‘wassen’. Ook kun je dit met je handen doen, hierbij moet je wel uitkijken voor je rug, aangezien je de hele tijd gebukt staat.

Het drogen van een dekbed

Wanneer je het dekbed in de wasmachine hebt gestopt komt deze er natuurlijk nat uit. Niet alle dekbedden kun je in de droger stoppen. Wanneer dit wel kan is het belangrijk dat je hier tennisballen bij doet om te voorkomen dat er klonten ontstaan. Ook mag dit niet op te hoge temperatuur. Weet je niet zeker of jouw dekbed na het wassen in de droger mag? Check dan het waslabel. Voordat een dekbed weer op bed wordt gelegd, moet deze even worden gelucht.

Mag het dekbed niet in de droger? Dan zit er niets anders op dan deze aan de lucht te laten drogen. Dit duurt natuurlijk wel even. Zorg ervoor dat deze lekker buiten kan hangen en schud het dekbed eens in de zoveel tijd even uit.

Inhoudsopgave

Onze klanten geven ons:

4,2 / 5
4.2/5
Eet je mee?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.