Vandaag voor 15:00 besteld, vandaag verzonden
We bezorgen ook in de weekenden!
Je bestelling direct ophalen in de winkel? Dat kan!
Dekbed in droger

Dekbed in droger en in wasmachine

Wanneer je van plan bent om je dekbed te wassen, dan vraag je je misschien af of het dekbed dan wel in de wasmachine en de droger mag. Vaak is dit gewoon mogelijk, maar dit is niet altijd het geval. Als je eenmaal weet of dit mag, dan is het ook nog eens de vraag hoe je dit nou precies moet. We kijken naar alle mogelijkheden van het wassen en drogen van een dekbed, en we geven tips die je daarbij kan gebruiken.

Mag ik mijn dekbed wassen?

Per soort dekbed is er een andere aanpak nodig om het dekbed te onderhouden. Zo heb je de soorten dekbedden van katoen en een synthetisch dekbed die altijd gewoon de wasmachine in mogen. Vaak is het ook nog mogelijk om bij deze dekbedden tot 60 graden Celsius te wassen. Bij een wollen dekbed is dit daarentegen geen goed idee. Dit zou alleen mogelijk zijn als die duidelijk wordt aangegeven op het waslabel. Als er een dekbed wordt gewassen waarbij dat niet de bedoeling is, dan gaat het dekbed vaak krimpen en haal je een erg klein deken terug uit te was. Wanneer het dekbed vies is die niet in de wasmachine mag, dan kan je altijd gebruikmaken van zeep en een sponsje. Hetzelfde geldt voor een zijden dekbed.

Bij een donzen dekbed denken mensen vaak dat die niet in de wasmachines mag. Dit is echter niet het geval. Een donzen dekbed kan namelijk vaak gewoon in de wasmachine. Bij het waslabel is dan ook te zien tot welke temperatuur er gewassen kan worden. Het is aan te raden om hierbij niet te veel wasmiddel toe te voegen. Hiermee bedoelen we ongeveer ¼ van de normale hoeveelheid.

Kan ik mijn dekbed in de droger doen?

Als je je dekbed wilt gaan drogen, moet je eerst even goed opletten of die in de droogtrommel mag. Dit wordt aangegeven met het vierkante icoontje met een rondje erin. Wanneer hier nog een kruis doorheen staat, dan kan je hiervoor de droger niet gebruiken en kan je beter het dekbed buiten uithangen. Een goede tip voor het laten drogen op een waslijn is het hangen in een u-vorm, dus over meerdere lijnen hangen. Op die manier zorg je ervoor dat het dekbed luchtiger en sneller droogt.

De beste manier om een dekbed te drogen

Als er aangegeven wordt op de het waslabel dat het dekbed in de droger mag, dan moet je ervoor zorgen dat die na het wassen zo snel mogelijk op maximaal 120 graden Celsius wordt gedroogd. Hierbij kan je ook nog een aantal tennisballen bij gooien, om ervoor te zorgen dat het dekbed weer volumineus uit de droger komt. Het droogproces duurt vaak zo’n 2 uur, waarbij die 1 uur in de droger zit, daarna klop je hem op en laat je hem 1 uur drogen. Het kan ook nog zo zijn dat die hierna nog niet helemaal droog is, waardoor je nog wat langer moet wachten.

Hoe vaak dekbed wassen en drogen?

Bij de meeste dekbedden is het maar 1 keer per 4 jaar nodig om gewassen en gedroogd te worden. Dit is totaal niet veel en ook zeker meer dan genoeg. Het is alleen nodig om daartussen een keer te wassen als er echt iets vies op het dekbed is gekomen. Voor de rest blijft het dekbed vaak goed genoeg door hem af en toe even los te schudden en eens in de zoveel tijd buiten te hangen. Door middel van een dekbedovertrek blijft die vaak schoon genoeg voor een paar jaar.

Probeer vooral niet te vaak het dekbed te wassen. Het dekbed wordt hierdoor namelijk alleen maar slechter doordat de vulling slijt. Hierdoor zou die geen 10 jaar kunnen volhouden. Het opschudden en laten luchten van het dekbed is al genoeg!

Je bed fris houden

Het is dus aan te raden om goed te letten op de labels van je dekbedden en niet al te vaak je dekbed wassen. Zorg er vooral voor dat al je beddengoed fris blijft. Was hierbij regelmatig je overtrekkenhoeslaken en kussenslopen. Mocht je nog op zoek zijn naar al het beddengoed voor jou bed? Neem dan een kijkje op de website van Dekbedgekte. Hier hebben we alles wat je voor je bed nodig hebt!

Inhoudsopgave

Onze klanten geven ons:

4,2 / 5
4.2/5
Eet je mee?

Onze website maakt gebruik van cookies om de gebruikservaring te verbeteren, door de site te gebruiken stemt u in met ons gebruik van de cookies.