Wat is nachtelijk zweten?
Nachtzweten is iets wat vaak voorkomt bij zowel mannen als vrouwen. Je hebt hier last van wanneer je tijdens het slapen overmatig zweet. Wanneer je zweet zorgt het lichaam ervoor dat je huid afkoelt. Gebeurt dit niet, dan zal het oververhit raken, wat geen goed teke is. Zweten is hartstikke normaal en gebeurt dan ook bij iedereen. Nachtzweten is echter wel hinderlijk. Wanneer dit overmatig gebeurt, is het ook niet meer ‘normaal’.
Word je zwetend wakker, dan kan het zijn dat je helemaal nat wakker wordt badend in het zweet. Hierbij kan je beddengoed helemaal nat zijn en je nachtkleding ook. Een reden hiervan is natuurlijk dat je het simpelweg te warm hebt. Ben jij in je slaap helemaal in je dekbed gewikkeld of heb je je te warm aangekleed? Dan kan het zo zijn dat je je hier in je slaap niet op aanpast en begint te zweten. Wanneer je het dan te warm krijgt kun je wakker schieten, badend in het zweet.
Gebeurt het vaak dat je zwetend wakker wordt, dan kun je ervoor kiezen hier een speciaal dekbed voor te kopen. Een dekbed tegen zweten kan ervoor zorgen dat het vocht beter opgevangen wordt en dat jij dus beter kunt doorslapen. Dit raden we bij Dekbedgekte aan wanneer je regelmatig last hebt van nachtelijk zweten en ook je nachtrust hierdoor wordt verstoord.
Wat zijn de oorzaken van zwetend wakker worden?
Zwetend wakker worden kan verschillende oorzaken hebben, dit ligt bij iedereen anders en soms is het een combinatie van verschillende oorzaken. Zo kan het te maken hebben met een warme omgeving. Denk aan een te hoge kamertemperatuur, te warm beddengoed of dat je zelf te warm bent aangekleed. Doordat zweet moeilijk kan verdampen in bed, blijven de zweetklieren actief, waardoor je begint te zweten. Ook kan het komen doordat je voor het slapen gaan lichamelijke inspanningen hebt ontplooid. Hierbij warmt het lichaam op en krijgt het wellicht niet genoeg tijd om ook weer af te koelen, waardoor je lichaam dit probeert te doen terwijl je in bed ligt.
Veel zweten in bed kan het gevolg zijn van je voeding. Heb je bijvoorbeeld gekruid gegeten of alcohol gedronken, dan kan dit ook een oorzaak zijn van nachtzweten. Andere oorzaken van zweten kunnen komen door medicijngebruik, angst, stress en hormonen. Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking zweten hebben. Veel angst of stress hebben daarnaast de nodige invloed op de zweetklieren en kunnen dus ook overmatig zweten veroorzaken. Zit je in de overgang en merk je dat je meer last te hebt van nachtelijk zweten? Dan is dit heel normaal.
Nachtelijk zweten kan verder het gevolg zijn van nachtmerries. Dit is iets waar je zelf niet veel aan kunt doen helaas, maar wat wel nadelig is voor je nachtrust. Soms is er geen achterliggende reden voor het overmatig nachtelijk zweten en kan het een gevolg zijn vanuit een aandoening. Deze wordt ook wel hyperhidrosis genoemd.
Wat zijn de gevolgen van zwetend wakker worden?
Heb je veel en vaak last van veel zweten in bed, dan kan het zo zijn dat je ineens heel erg gaat afvallen, last krijgt van rillingen en koud zweten gedurende de dag. Wanneer je ‘s nachts wakker wordt in het zweet is je slaapkleding en je beddengoed vaak helemaal nat. Hierdoor kun je een slechte nachtrust krijgen, doordat je misschien niet meer lekker in slaap komt. Reden hiervoor kan zijn dat je het ineens heel koud hebt. Dit komt doordat je lichaam helemaal vochtig is en dus wordt afgekoeld. Je huid kan nog altijd gloeiend aanvoelen, terwijl je het zelf koud hebt.
Mensen die veel last hebben van nachtelijk zweten zullen door de dag heen minder energie hebben. Dit komt doordat de nachtrust erg wordt verstoord wanneer je ‘s nachts wakker wordt. Wat hier de reden ook van is. De verschillende oorzaken van nachtelijk zweten kunnen ervoor zorgen dat je na het wakker worden ook nog eens slecht in slaap komt. Wanneer je last hebt van nachtmerries of angst kan de drempel om gelijk weer in slaap te vallen hoog zijn.
Om toch aan een goede nachtrust te komen is het belangrijk dat je bij overmatig nachtzweten gebruikmaakt van een anti zweet dekbed. Dit dekbed zorgt ervoor dat het vocht goed wordt afgevoerd en de temperatuur beter wordt geregeld. Zo ben je minder snel oververhit en zul je beter blijven slapen. Vraag je je af wat je kunt doen tegen nachtzweten? Lees hieronder verschillende tips!
Wat te doen bij nachtelijk zweten?
Om nachtelijk zweten tegen te gaan kun je zelf een aantal stappen nemen. Zo raden we bij Dekbedgekte aan ervoor te zorgen dat je lichaam genoeg tijd krijgt om af te koelen na een lichamelijke inspanning. Het beddengoed wat je kiest is ook van belang. Zo houden katoenen, linnen en zijden beddengoed geen warmte vast, maar wordt dit juist goed gecirculeerd.
Een kamertemperatuur tussen de 16 en 22 graden is ook optimaal en daarnaast kun je het gebruik van alcohol en gekruid eten in de avond beter vermijden.
Verder kun je een dekbed aanschaffen speciaal tegen nachtzweten. Het beste materiaal voor je dekbed bij nachtzweten is een wollen dekbed. Reden hiervoor is dat wol heel goed vocht reguleert en het ventileert ook nog eens goed, waardoor er niet te veel warmte onder het dekbed kan blijven hangen!